Krásné bydlení aneb rozhovor s designerkou

S Olgou Puchalovou jsem se seznámila na jednom z kurzů, které občas ráda absolvuju. Je zakladatelkou studia interiérového designu Delicato Design a krásné bydlení není jen její prací, ale i koníčkem.

A protože jsem se nedávno přestěhovala a jak už to tak bývá, stále náš nový byt nemám dodělaný, přišlo mi velmi zajímavé a inspirativní si s Olgou trochu popovídat. Protože, jak Olga naprosto trefně říká: „Zařídit si domov tak, aby byl nejen útulný, ale i funkční, je pořádná výzva.“ A právě s tím nám interiérový designer může pomoci.

Pokud vás zajímá, co jsem se dozvěděla, určitě pokračujte ve čtení.

Nejdříve bych se ráda zeptala, jak jsi se k této profesi dostala a co tě na ní nejvíce fascinuje?

K designu interiérů jsem se dostala oklikou, když jsem si zařizovala vlastní bydlení. Zejména u navrhování kuchyně mi chyběl někdo, kdo by mě celým procesem provedl a pomohl mi s rozhodováním. Obracela jsem se na renomovaná kuchyňská studia, ale chyběl mi u nich osobní přístup. Nikdo mi nepokládal praktické otázky – třeba jak často vařím, zda používám mikrovlnku, jestli mi vyhovují spíše šuplíky, nebo raději dvířka… Nakonec jsem si všechno navrhla a zrealizovala sama. A tehdy bylo jasno.

Interiérový design mě nadchnul natolik, že jsem se rozhodla vystudovat Design Školu v Praze. Po ukončení studia jsem si založila své vlastní studio Delicato Design.

Nejvíc mě baví samotná proměna – od konceptu na papíře do reálného nového domova mých klientů. A také mě nesmírně motivuje nadšení klientů z jejich nových domovů.

Kde čerpáš inspiraci pro své návrhy a jakým způsobem ji promítáš do své práce?

Inspiraci čerpám všude možně, ať to jsou pobyty v přírodě, zážitky z cest nebo oblíbený Pinterest. 

Máš nějaký oblíbený designový styl?

Mám ráda útulný a hřejivý interiér, kde kromě neutrálů jsou zastoupené barvy a také interiér, ze kterého je cítit autenticita.

Jaké jsou tvoje oblíbené materiály, které používáš při designování a proč se ti líbí?

Miluji dřevo pro jeho hřejivý pocit, mám hodně ráda textilie a snažím se vždy klienta přesvědčit o tom, že koberce a závěsy nejsou lapačem prachu, ale nezbytnou součástí moderního interiéru a krásného bydlení.

Máš oblíbené designery?

Hodně se inspiruji v zahraničí, interiérový design je tam na jiné úrovni než u nás. Vyloženě nemám jednoho nejoblíbenějšího designera.

Většina z nás si svůj domov zařizuje sama, protože předpokládáme, že práce designera nás bude stát moc peněz, že nám bude navrhovat zbytečně drahé zařízení, a ještě se nám to nakonec nebude líbit. Mohla bys nám tyhle obavy vyvrátit?

Ano, setkávám se s tímto názorem často. Přidaná hodnota mé práce je v tom, že pomůžu klientovi správně naplánovat rozpočet a vyvarovat se nákladných chyb, které se určitě stanou, pokud si klient zařizuje bydlení svépomocí a samozřejmě uchopím jeho interiér jako estetický celek.

Další podstatná věc je, že přináším do spolupráce s klientem osvědčené dodavatele, kteří mají příznivé ceny díky mé spolupráci s nimi. Dokonce si troufnu říct, že díky spolupráci se mnou si klient ušetří značnou částku na kuchyni a dalším nábytku na míru.

Jaké jsou nejčastější výzvy, se kterými se setkáváš při designování interiérů a jak se s nimi vyrovnáváš?

  1. Nereálná očekávaní klienta, co se týče času, potřebného pro rekonstrukci nebo zařizovaní interiéru.
  2. Nerealistický rozpočet.
  3. Nerozhodnost klienta a tendence zasahovat do designového konceptu bez pochopení souvislostí.

Již v počáteční fázi se snažím nastavit reálný rozpočet a ukázat klientovi na případové studii, kolik to zabere času a kolik to může stát. Vždy udělám s klientem úvodní rozhovor a nechám ho vyplnit dotazník, díky kterému si ujasním spoustu věcí. Dále připravuji pro klienta tzv. moodboardy neboli koláže, které nám pomůžou vytříbit zrna od plevele.

Napadne tě nějaká typická chyba, kterou většina z nás při zařizování svého interiéru dělá?

  1. Plánování kuchyně bez návaznosti na obývací pokoj, pokud jsou tyto dvě místnosti pohromadě.
  2. Neznalost určitých ergonomických norem.
  3. Zařizování bydlení stylem líbí/nelíbí, což v praxi znamená, že v interiéru pak chybí souvislosti a interiér není úplně sladěný.

Měla bys nějakou radu pro lidi, kteří si chtějí vylepšit své bydlení? Nějaký jednoduchý tip, který by se dal snadno uplatnit?

Udělejte si nástěnku na Pinterestu a vyberte si fotky či obrázky interiérů, které vás oslovují a kde byste se cítili dobře. Pak obrázky vytřiďte a zjistíte, že spousta z nich bude mít podobné prvky, které pak použijete při vytváření svého krásného bydlení.

Navrhuješ pouze nové, ještě nezařízené interiéry, nebo i takové, které jsou již zařízené?

Oboje, ale líbí se mi víc, když interiér je ještě nezařízený a mám velké pole působnosti. Kupodivu, pokud lidé již nějaké vybavení mají a chtějí ho zanechat, někdy to může zkomplikovat práci designéra.

Pokud upravuješ i zařízené interiéry, zachováš třeba něco ze starého interiéru s tím, že se to nějak hezky repasuje?

Ano, tohle je možné a pokud klient vlastní nějakou starožitnou komodu nebo křesílko, ráda to zakomponuji do návrhu.

Už se ti někdy stalo, že jsi odmítla nějakého klienta?

Ano, a i tohle se stane. Někdy to může být právě nereálná představa klienta o času nebo rozpočtu, potřebného pro rekonstrukci. Někdy je to nepochopení na lidské úrovni. Zkrátka, každý klient si musí najít svého designéra, se kterým si bude rozumět. S klienty pracuji minimálně půl roku, někdy rok až dva, a je důležité si rozumět a důvěřovat.

A na závěr. Máš nějaký nejoblíbenější projekt, na kterém jsi pracovala?

Realizaci rodinného domu ve Statenicích. Klientka se neohlížela pouze na moderní trendy a myslím si, že díky naší spolupráci se mi podařilo vytvořit útulný a hřejivý interiér.

Krasne bydleniPekne bydleniKrasne bydleni predsinKrasne bydleni obyvak

 

Tak co myslíte, s designerem nebo bez?

Já si z vlastní zkušenosti myslím, že když se pro designera rozhodnete, je moc důležité, aby vám vyhovoval jak svým stylem, tak lidsky. Co se Olgy týká, mám pocit, že máme podobný vkus. Neohlíží se jen na moderní trendy, ale myslí na to, aby byl interiér jednak útulný a hřejivý, ale i prakticky zařízený. Má ráda textilie, dřevo, nevyhýbá se barvám. Co dodat, takto si já krásné bydlení představuju.

Olgu můžete najít v jejím studiu DelicatoDesign | Interiérový designer Praha a okolí a pokud vás zaujala, určitě se nebojte ji kontaktovat😊

 

A nakonec bych vás ráda pozvala k přečtení mého blogového článku s názvem Co je to SEO?, samozřejmě pokud vás to aspoň trochu zajímá. Nejedná se o žádný odborný článek, spíš jde o mou vlastní zkušenost s tímto tématem a nějaké laické přiblížení toho, co to vlastně to SEO je.

 

Zpět do obchodu